search

Українці крокують в Європу (до дня Європи)

День Європи вперше було визнано святом Радою Європи у 1964 році. Вже у 1985 році Європейські спільноти визнали День Європи святом у ЄС. Дату 9 травня було обрано не випадково, а щоб вшанувати внесок Роберта Шумана в євроінтеграцію. На засіданні в Мілані у червні 1985 року Європейська Рада затвердила День Європи як святковий разом з прапором Європи.  Європейський Парламент визнав День Європи у 2008 році. 

Свято Дня Європи є одним із символів Євросоюзу — прапор, валюта євро, гімн та лозунг. Нагадаємо, що гімном ЄС є «Ода радості» Людвіга ван Бетховена, а лозунгом вислів латиною In varietate concordia (Об’єднані в різноманітті).

Кожна країна має свої традиції святкування Дня Європи. У Німеччині влаштовують європейський тиждень, в Люксембурзі 9 травня вихідний, в Польщі проводять Парад Шумана.

Зазвичай євроінституції в Люксембурзі, Брюсселі та Страсбурзі проводять офіційні заходи з вшанування пам’яті Робера Шумана та інших політиків, що об’єднали Європу після Другої світової. Варто згадати й Жана Монне, який був президентом Європейської спільноти вугілля і сталі у 1952–1955 роках. Нині його ім’ям названі навчальні та наукові проєкти, які теж сприяють інтеграції України в Євросоюзі.

В Україні День Європи почали святкувати ще у 2003 році. Враховуючи події Євромайдану та підписання Україною Угоди про Асоціацію з ЄС у 2014 році, це свято набуло не просто символічного значення. У червні 2022 року Україна отримала кандидатський статус ЄС. Нині ключовим питанням є початок переговорів про вступ України до Євросоюзу. 8 травня 2023 року Президент України підписав Указ № 266 / 2023 «Про День Європи», яким і закріплено на законодавчому рівні про відзначення Дня Європи щороку 9 травня спільно з державами Європейського Союзу. Це має важливе історичне значення в усвідомленні європейської ідентичності Українського народу, у зміцненні єдності народів Європи, у забезпеченні миру, безпеки й стабільності на Європейському континенті, – зазначено в Указі Президента. З лютого 2019 року стратегічний курс України на набуття повноправного членства держави в Європейському Союзі є конституційною нормою.

Українці вже довели власною боротьбою проти російських окупантів свою європейську ідентичність.

День Європи набуває особливого значення, адже для українців він є, зокрема, символом боротьби за свободу та європейське майбутнє, де в основі політик — добробут та права кожного громадянина.

Нові надходження