search

До Міжнародного дня студента

17 листопада Міжнародний день студента

Міжнародний день студента був встановлений у 1946 році на Всесвітньому конгресі студентів, що відбувся у Празі, в пам'ять про чеських студентів-патріотів, розстріляних гітлерівцями 17 листопада 1939 року.

День студента: історія

28 жовтня 1939 року поліція та підрозділі СС розігнали мирну демонстрацію з нагоди 21-ої річниці створення Чехословацької Республіки в Празі. Під час неї був тяжко поранений студент медичного факультету Ян Оплетал, а 11 листопада він помер. Його похорон 15 листопада став протестом проти окупації. В ньому взяли участь багато тисяч людей.

На наступний день в Берліні провели нараду, на якій було прийнято рішення закрити чеські вищі навчальні заклади на три роки. Насправді чеські ВНЗ відкрилися тільки після перемоги над нацизмом. Майно університетів підлягало конфіскації.

Чому День студента відмічають 17 листопада

17 листопада в Празі та інших містах, де були університети, почалися масові арешти чеських студентів: 9 представників студентських організацій було страчено в празьких в'язницях, понад 1200 арештовано та відправлено в Заксенгаузен (концтабір в Німеччині).

День студента був вперше відзначений 17 листопада 1941 року в Лондоні Міжнародною студентською радою, що було погоджено із Західними союзниками (частиною Антигітлерівської коаліції). Ця традиція була продовжена і наступником Ради – Міжнародним союзом студентів, який разом з Європейською студентською радою та іншими громадськими організаціями пролобіювали визнання цього дня офіційною пам’ятною датою ООН.

На сьогодні Міжнародний день студентів є символічним днем об'єднання студентів всього світу з метою зміцнення ролі цієї соціальної групи в громадському та політичному житті своєї країни.

Офіційно День студента в Україні, було визначено Указом президента від 16 червня 1999 року. Дата встановлена на 17 листопада.

У цей День ми вітаємо усіх студентів та викладачів. Бажаємо вам завжди бути переможцями, не втрачати дух свободи і впевнено дивитись в завтрашній день! З Міжнародним днем студентів!

Без названия 2

Нові надходження