search

До дня української мови та писемності

День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. Воно було започатковане 9 листопада 1997 року Указом Президента № 1241/97 «Про День української писемності та мови» на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства».

Свято присвячене пам’яті українського літописця преподобного Нестора — послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія.. Нестор-Літописець —письменник-агіограф, основоположник давньоруської історіографії, перший історик Київської Русі, мислитель, вчений. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

День української писемності та мови – це свято, коли в нас є нагода вклонитися Слову – його красі та виразності. Мова- найбільший скарб будь-якого народу, невичерпна духовна криниця. Українська мова мелодійна,світла, барвиста, чарівна. Багатство української мови виявляється в тому, що нею можна висловити найскладніші думки, найтонші почуття і переживання.

У День української писемності та мови за традицією:

  • покладають квіти до пам’ятника Несторові Літописцю;
  • відзначають найкращих популяризаторів українського слова;
  • заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою;
  • стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. який підтримується Міністерством освіти та науки України, а також відомими українськими меценатами. Щороку в цьому конкурсі приймають участь мовознавці із понад 20 країн світу.

1541749228 1

Нові надходження